Woda w organizmie pełni wiele ważnych funkcji. Jest podstawowym składnikiem budulcowym organizmu, występuje we wszystkich tkankach, narządach i płynach ustrojowych. Woda bierze udział w transporcie tlenu, składników odżywczych i innych czynnych biologicznie związków. Umożliwia też usuwanie produktów przemiany materii, transportując je do płuc i nerek. Woda jest niezbędna w procesie trawienia i wchłaniania pokarmów. Klasyfikacja wód mineralnych •powierzchniowe (np. morza, rzeki jeziora) •podziemne- te znajdują się w próżniach i szczelinach skalnych, występujące w postaci naturalnych wypływów, źródeł, studni kopanych i wierconych. Podział -według składu chemicznego. a Solanki zwykłe b. Wody siarkowe (siarkowo-siarkowodorowe) c. Szczawy -wody z wolnym dwutlenkiem węgla CO2 d. Wody radoczynne - zawierają małe ilości pierwiastków promieniotwórczych - Według ogólnej mineralizacji: a. Woda niskozmineralizowana b. Woda średniozmineralizowana c. Woda wysokozmineralizowana - Według pochodzenia CO2 w wodzie: a. Wody z naturalną zawartością CO2 b. Wody nasycone CO2 naturalnego pochodzenia c. Wody nasycane CO2 o jakości wymaganej dla środków spożywczych d. Wody odgazowane i wtórnie zasycone CO2 naturalnego pochodzenia lub o jakości wymaganej dla środków spożywczych - Według stopnia nasycenia CO2: a. Wody nie nasycone CO2 - niegazowane b. Wody niskonasycone CO2 - do stężenia 1500 mg/l CO2 c. Wody średnionasycone CO2 od 1500 do 4000 mg/l CO2 d. Wody wysokonasycone C02 od 4000 do 6000 mg/l CO2
1.Rola wody w organizmie utrzymywanie funkcji życiowych i temperatury 2.Wody gruntowe, słodki , morskie