napisz przepis kulinarny - mój przepis na udany nastrój szybko dam naj

napisz przepis kulinarny - mój przepis na udany nastrój szybko dam naj
Odpowiedź

Składniki, około 6 sztuk: • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • szczypta soli • 2 łyżeczki cukru pudru lub kryształu • 1 łyżka cukru wanilinowego • 2 jaja (oddzielnie żółtka od białek) • 1/2 szklanki oleju roślinnego (np. słonecznikowego) lub roztopionego masła • 1 i 1/3 szklanki mleka 1 szklanka ma pojemność 250 ml Dodatki: cukier puder, marmolada wieloowocowa, truskawkowa, dżem truskawkowy, bita śmietana, truskawki, borówki, maliny lub jagody, sos truskawkowy Wykonanie: Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier wanilinowy. Wszystko wymieszać a następnie dodać żółtka (białka zachować), olej roślinny oraz mleko. Zmiksować mikserem na gładką masę. Do ciasta dodać ubite na pianę białka, wymieszać łyżką lub krótko zmiksować do połączenia się składników. Ciasto można odstawić aby odpoczęło (na około 15 minut), ale nie jest to konieczne.Rozgrzać gofrownicę na maksymalną moc. Gofry piec przez około 3 - 3,5 minuty (np. w gofrownicy o mocy 1.700 W) lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy. Nakładamy ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy ciasto dokładnie po całej powierzchni.Gofry po upieczeniu odkładać na metalową kratkę. Posypać cukrem pudrem lub posmarować marmoladą, dżemem, wyłożyć owoce i przykryć bitą śmietaną. Gofry możemy też polewać sosem truskawkowym. Sos truskawkowy: 10 dużych truskawek pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do rondelka i wsypać 3 łyżki cukru pudru. Gotować truskawki przez 3 - 4 minuty, mieszając drewnianą łyżką. Dodać 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii i ewentualnie 1 łyżeczkę soku z cytryny. Zmiksować ręcznym blenderem i przelać do dzbanuszka. Pomocne uwagi: Im gofrownica ma większą moc tym lepsze gofry otrzymamy. Idealne efekty uzyskamy w gofrownicy o mocy 1.700 W.Jeśli masz gofrownicę o słabej mocy, wówczas przed każdym kolejnym gofrem nagrzewaj ją przez kilka minut. Przed pierwszym gofrem nagrzewaj ją przez minimum 10 minut licząc od momentu, w którym gofrownica będzie już wskazywała gotowość do użycia.

Dodaj swoją odpowiedź