Jakość żywności - zespół właściwości i charakterystyk wyrobu, określający rzeczywisty stopień spełnienia aktualnych wymagań użytkownika . Czy dany produkt spełnia określone kryteria wizualne, smakowe, czy ma jakieś wady oraz czy został wykonany zgodnie z wytyczonymi normami - to wszystko wpływa na jego jakość. Zdrowa żywność to żywność naturalna, pozbawiona barwników i ulepszaczy, poddana ścisłej kontroli prowadzonej przez odpowiednie instytucje kontrolujące żywność przeznaczoną do sprzedaży a zdrowe odżywianie to tak naprawdę wyeliminowanie potraw zawierających dużo substancji groźnych dla zdrowia, a więc przede wszystkim tłuszczów, a także tych produktów, które na etykiecie mają spis wielu dodatków o nieznanych nazwach. Zatem, jeśli kupujemy jajka, to warto sprawdzić, z jakiej pochodzą hodowli. ( Zdrowa żywność, którą kupujemy w sklepie musi posiadać odpowiednie certyfikaty, ponieważ producenci często pisząc " zdrowa żywność " stosują tzw. chwyt marketingowy ) Mam nadzieję, że pomogłam : )
Co rozumiesz pod pojęciem jakość żywności? Jakie cechy składają się na jakość zdrowtoną żywności ? PROSZE TO NA JUTROO HELPP
DAJE NAJ !!
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź