Ustal jakimi zasadami kierowano się przy rozmieszczaniu towarów w wybranej sali sprzedażowej i oceń ich rozmieszczenie

Ustal jakimi zasadami kierowano się przy rozmieszczaniu towarów w wybranej sali sprzedażowej i oceń ich rozmieszczenie
Odpowiedź

Towar w sklepach rozmieszcza się w taki sposób, aby klient musiał przejść cały sklep, by kupić jedną rzecz. Najpierw ustawiane jest stoisko piekarni (chleb, bułki), potem lodówki, w których można się zaopatrzyć w dodatki do pieczywa (np. sery, wędliny). Towar na półkach jest rozmieszczony tak, że na wysokości oczu klienta są wystawione towary droższe, a na dolnych półkach towary tańsze. Przy kasie ustawiane są stojaki z jakimiś drobnymi produktami, typu batony, gumy do żucia, aby klient znudzony staniem w kolejce do kasy, wrzucił jeszcze coś do koszyka. Rozmieszczenie towarów na półkach jest wygodne dla klienta ale jednocześnie jest pułapką dla klientów uległych, którzy kupią wiele niepotrzebnych rzeczy. Mam nadzieję, ze choć trochę się przyda ;)

Dodaj swoją odpowiedź