ostrożność nie używać folii aluminiowych
Kuchenka mikrofalowa to urządzenie funkcjonalne i bezpieczne, pod warunkiem, że podczas korzystania z niej zastosujesz się do kilku podstawowych zasad bezpieczeństwa. Zwykło się uważać, że energia mikrofal wytwarzana przez kuchenki jest niebezpieczna dla człowieka, a żywność w niej przygotowywana jest szkodliwa dla zdrowia. W rzeczywistości, mikrofale nie mają możliwości wydostania się na zewnątrz urządzenia podczas jego pracy, a każde otwarcie drzwiczek powoduje wyłączenie kuchenki i zaprzestanie emisji mikrofal. Mikrofale nie zmieniają też żywności w żadnej inny sposób, niż tylko podnosząc jej temperaturę, a przecież to samo dzieje się podczas „tradycyjnego” smażenia, gotowania, czy pieczenia. -nigdy nie włączaj pustej mikrofalówki – jeśli w środku nie będzie niczego, co pochłonie mikrofale, kuchenka może ulec szkodzeniu. Najlepiej zawsze pozostawiać w komorze mikrofalówki kubek z wodą. Woda pochłonie mikrofale w razie przypadkowego uruchomienia kuchenki. do podgrzewania potraw w mikrofalówce nie używaj metalowych naczyń ani naczyń z innych materiałów, ale z metalowymi elementami, takimi jak uchwyty czy zdobienia. Nawet niewielki złocony szlaczek będzie powodował iskrzenie. nie wkładaj naczyń ani sztućców z drewna do mikrofalówki – mogą ulec zapaleniu.