Zad.1 Wymień czynniki przyspieszające parowanie (4 przykłady) Zad.2 Podaj temperaturę topnienia i krzepnięcia lodu przy normalnym ciśnieniu Zad.3 Dlaczego w termometrach zaokiennych nie używamy rtęci tylko alkoholu.

Zad.1 Wymień czynniki przyspieszające parowanie (4 przykłady) Zad.2 Podaj temperaturę topnienia i krzepnięcia lodu przy normalnym ciśnieniu Zad.3 Dlaczego w termometrach zaokiennych nie używamy rtęci tylko alkoholu.
Odpowiedź

zad.1 1. rodzaj cieczy ,np: szybko paruje eter, alkohol, 2. temperatura otoczenia, 3. powierzchnia parowania (kropelka wody na talerzyku i druga taka sama kropelka rozsmarowana na talerzyku), 4, ruch otaczającego powietrza ( szybciej bielizna wyschnie jak jest wiatr, włosy wyschną szybciej jak wysuszymy je suszarką ) zad.2. Temp. topnienia jest zawsze równa temperaturze krzepnięcia: Lód topi się w temperaturze 0 C Woda krzepnie w temp. 0 C zad.3. Ogólnie - obecnie w żadnych termometrach nie używamy rtęci ze względu na fakt, że pary rtęci są trujące ( niebezpieczne jak np: termometr się zbije). Alkohol ma duży wspólczynnik rozszerzalności - pod wpływem wysokiej temp. zwiększa swoją objetość a pod wpływem niskiej temp. zmniejsza swoją objętość. Oraz rtęć krzepnie w temp. - 39 C , więc gdyby temp. otoczenia była równa temp. krzepnięcia rtęci to termometr uległby uszkodzeniu i nie zmierzył temperatury.

Dodaj swoją odpowiedź