- posiada własności aseptyczne i toksyczne - ma większą gęstość od powietrza - ma zapach powietrza po burzy - w stanie wolnym występuje w atmosferze, powstaje w górnych warstwach atmosfery pod wpływem promieniowania ultrafioletowego w wyniku rozpadu cząsteczek O2 pod wpływem światła i dalszego łączenia się ich - może występować w dwóch stanach elektronowych Ozon wykorzystywany jest jako silny utleniacz. Właściwości ozonu znane są od dawna, jednakże dopiero w ostatnich latach zaczęły się poszerzać dziedziny gospodarki i przemysłu, w których znajduje on zastosowanie. Przede wszystkim, z uwagi na sterylizujące działanie ozonu, zabieg ten pozwala na usunięcie grzybów, pleśni, roztoczy, wirusów i bakterii. Nieoceniona jest zwłaszcza skuteczność jego działania w usuwaniu nieprzyjemnych zapachów (odzwierzęcych, potu, stęchlizny, po pożarach itp.). Ponadto wykazuje zbawienny wpływ na zdrowie człowieka poprzez: pobudzanie systemu immunologicznego, oczyszczanie tętnic i żył, poprawę krążenia, stabilizację poziomu hormonów i produkcji enzymów, redukcję ognisk zapalnych czy utlenianie toksyn. Ozonowanie jest także jednym ze sposobów oczyszczania ścieków miejskich oraz produkcji wody pitnej. W coraz większym stopniu, niezastąpiony staje się być również w przemyśle spożywczym i przetwórstwie mięsnym pozwalając cieszyć się dłużej świeżością warzyw, owoców czy mięs, jednocześnie zapewniając ich czystość mikrobiologiczną bez obawy na utratę wartości odżywczych
korzystając z rużnych źrudeł info. podaj właściwości i zastosowanie ozonu, który jest odmianą alotropową tlenu
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź