KUCHNIE ELEKTRYCZNEnależy gotować w małej ilości wody w zamkniętych naczyniachdo potraw o długim czasie gotowania powinno się wykorzystywać szybkowar (zaoszczędzamy w ten sposób 70% czasu i około 40% energii)garnki, patelnie powinny mieć dno gładkie i dobrze przewodzące ciepłowielkość garnka winna być dopasowana do wielkości płyty grzejnej (średnica garnka powinna być o 2 cm większa od średnicy płyty grzejnej)można wykorzystać już dostarczoną energię cieplną i wyłączać płytę grzejną już na 10 min. przed końcem gotowaniaLODÓWKA, CHŁODZIARKA, ZAMRAŻARKAlodówkę należy często odmrażaćnależy dbać o prawidłowy stan uszczelekzamrażarki nie powinno się otwierać zbyt częstolodówka powinna być ustawiona z dala od wszelkich źródeł ciepła i nie powinna być narażona na bezpośrednie promieniowanie słonecznedo lodówki wkładamy tylko potrawy ochłodzone i w miarę możliwości w szczelnych pojemnikachkrata skraplacza lodówki nie może być przykrytakupując chłodziarko-zamrażarkę w klasie energetycznej B zamiast w C możesz zaoszczędzić około 26% energii elektrycznejDROBNY SPRZĘT AGDmałe ilości wody należy ogrzać grzałką elektryczną lub czajnikiem elektrycznymusuwając systematycznie kamień w naczyniach do gotowania wody można zaoszczędzić około 10% energiinależy gotować tylko taką ilość wody, jaka jest aktualnie potrzebnaprzygotowanie kawy czy herbaty w ekspresie wymaga mniejszej ilości energii niż gotowanie wody w czajniku na płycie grzewczej lub kuchni gazowejOŚWIETLENIEw miejscach, gdzie przez dłuższy czas korzystamy z oświetlenia (powyżej 2 godzin) należy stosować żarówki energooszczędne (lampy fluorescencyjne i kompaktowe są bardziej ekonomiczne od normalnej żarówki)przy krótkim czasie świecenia należy stosować tradycyjne żarówki
zarowki energooszczedne, pralka energoszczedna ,nie zostawianie swiatla zaswieconego po wyjsciu z pomieszczenia,