Pozytywne : Oczyszcza srodowisko , użyźnia glebe , rozkładają marte organizmy , kiszą jogurty , ogórki i kapusty Negatywne : Wywołują choroby zakaźne , psują żywność , Dałem to pani i dostałem 5 :p
Pozytywne: - rozkładają martwą materie organiczną na czynniki, które mogą przyswoić rośliny; - niektóre wiążą azot atmosferyczny, dzięki czemu ten pierwiastek może być wbudowany w inne organizmy żywe- bakterie azotowe; - niektóre bakterie w wyniku rozkładu sub. organicznych wytwarzają substancje potrzebne człowiekowi, np. metan- bakterie metanowe; -unieszkodliwiają trujące substancje, np. siarkowodór- bezbarwne bakterie siarkowe; - bakterie rozkładające celulozę żyjące w przewodzie pokarmowym, co umożliwia obszerniejsze trawienie komórek roślinnych, np. clostridium; - produkują leki, hormony i witaminy, np. E. coli; - powodują powstawanie niektórych rodzajów żywności, np. zsiadłe mleko, np. streptococcus salivarius; Negatywne: - są przyczyną wielu groźnych chorób, np. laseczka tężca; - często powodują zepsucie żywności, np. clostridium botulinum; - wykorzystywane w terroryzmie, np. laseczka wąglika; - są przyczyną klęsk rolniczych, np. pseudosomonas savastanoi;