Aby otrzymać niska temperaturę soku wrzucamy do niego lód o temperaturze 0*C.. Dlaczego dolanie do soku tej samej masy wody o temp. 0*C jest mniej skuteczne ?? ODPOWIEDŹ PEŁNYM ZDANIEM !

Aby otrzymać niska temperaturę soku wrzucamy do niego lód o temperaturze 0*C.. Dlaczego dolanie do soku tej samej masy wody o temp. 0*C jest mniej skuteczne ?? ODPOWIEDŹ PEŁNYM ZDANIEM !
Odpowiedź

Pełne zdanie kolego ułożysz sobie sam. A co do zadania to chodzi o to, że lód topiąc się pobiera ciepło utajone (ciepło topnienia) - jednorazowo, tylko podczas zmiany skupienia. Jest to stosunkowo duża wartość, bo 333,5 kJ na każdy kg tej substancji, a później już jako ciecz pobiera ciepło jawne - 4,2 kJ/kgK z cieplejszego soku, aż do wyrównania temperatur. Jeżeli dodamy wodę w stanie ciekłym o temp. 0*C odpada nam tak jakby 333,5 kJ/kg ciepła

Dodaj swoją odpowiedź