BAKTERIE: płonica, zapalenie płuc, rzeżączka, kiła, angina, E. coli, pałeczka duru brzusznego, wąglik, tężec, błonnica, gruźlica, cholera WIRUSY: świnka, WZW A, B, C, żółtaczka zakaźna, grypa, wścieklizna, paraliż dziecięcy (choroba Heine-Medina, wirus polio) Bakterie żyjące w symbiozie ze zwierzętami roślinożernymi mogą dostać się do konserw żywnościowych. Wydzielając silną truciznę zwaną jadem kiełbasianym, mogą doprowadzić do poważnych zatruć i śmierci. Dzięki bakteriom istnieją bezpieczne metody walki ze szkodnikami owadami. Zaawansowane są prace nad bakteriami Bacillus atakującymi gąsienice szkodników łuskoskrzydłych lub atakującymi larwy chrząszczy. Przez tę naturalną metodę usuwania szkodników zaoszczędza się na środkach ochrony roślin, jak i chroni się środowisko przyrodnicze. Nie wiem dokładnie w tym drugim zadaniu czy chodziło o znaczenia pozytywne czy negatywne, więc napisałam ci to i to :)
1.Choroby wywołane przez bakterie i wirusy
2.Znaczenie bakterii i wirusów w przyrodzie oraz gospodarstwie człowieka.
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź