Tłuszcze i białka

Tłuszcze-mieszaniny estrów wyzszych kwasów karbokylowych i gliceryny;

nie rozpuszczaja się w wodzie, po wstrzaśnieciu z woda tworzy się emulsja (zawiesina drobnych kropelek jednej cieczy w drugiej);

tłuszcz roslinny jest ziwazkiem nienasyconym;

z parowniczki z olejem roslinnym wydzielaja się akroleiny(substancje o ostrym, drazniacym zapachu, powstałej w wyniku rozkładu tłuszczu.

próba akroleinowa - reakcja charakterystyczna tłuszczów; zmydlanie tłuszczu-reakcja pozwalająca otrzymać mydło z tłuszczu.


Białka wystepowanie:
we wszystkich organizmach zywych;
materiał budulcowy tkanek;
wchodzą w skład krwi, mięsni, chrząstek, mleka, skóry, sierści, paznokci;

skład białek:
hormony, antybiotyki, toksyny bakteryjne, jad wezy;

Skład pierwiastkowy:
węgiel, wodór, tlen;

Białka są to wielocząsteczkowe związki naturalne,zbudowane, z 20 róznych aminokwasów połaczonych ze soba wiązaniami peptydowymi;

Podział białek:
proste(zbudowane są tylko z fragmentów aminokwasów)
złożone;

Białko ścina się i żółknie pod wpływem stezonego HNO3 - reakcja ksantoproteinowa;

Pod wpływem Cu(OH)2 białko ścięło się i zmnieniło zabarwienie na ciemnofioletowe - reakcja biuretowa;

białko ścina się pod wpływem:
temperatury,
kwasów,
zasad,
alkoholi,
soli metali lekkich i ciezkich,
roztworu cukru

Denaturacja- nieodwracalny proces ścinania się białka;Koagulacja-odwracalny proces ścinania se białka

Dodaj swoją odpowiedź
Biologia

zródłem energi dla organizmu nie są: a) białka i cukry b) cukry i tłuszcze c) witaminy i woda d) tłuszcze i białka

zródłem energi dla organizmu nie są: a) białka i cukry b) cukry i tłuszcze c) witaminy i woda d) tłuszcze i białka...

Biologia

Połącz nazwy składników pokarmowych z pełnionymi przez nie funkcjami w organiźmie człowieka. 1 - tłuszcze 2 - białka 3 - cukry 4 - witaminy 5 - woda 6 - sole min

Połącz nazwy składników pokarmowych z pełnionymi przez nie funkcjami w organiźmie człowieka. 1 - tłuszcze 2 - białka 3 - cukry 4 - witaminy 5 - wod...

Chemia

Podkreśl związki chemiczne, które w swoich cząsteczkach mogą mieć tylko atomy C H O N A. tłuszcze B. białka C. cukry D. aminokwasy

Podkreśl związki chemiczne, które w swoich cząsteczkach mogą mieć tylko atomy C H O N A. tłuszcze B. białka C. cukry D. aminokwasy...

Biologia

Jakie związki stanowią największą część budującą ciało człowieka? a)cukry b)tłuszcze c)białka d)węglowodory

Jakie związki stanowią największą część budującą ciało człowieka? a)cukry b)tłuszcze c)białka d)węglowodory...

Biologia

2. Podane pokarmy posegreguj ze względu na zawarte w nich składniki pokarmowe : Groch,marchew,cukierki,smalec,indyk,kapusta,margaryna,ziemniaki,mleko,mąka,jabłko. -WITAMINY -TŁUSZCZE -CUKRY -BIAŁKA -SOLE MINERALNE PROSZĘ O SZYBKĄ ODPOWIEDŹ :))

2. Podane pokarmy posegreguj ze względu na zawarte w nich składniki pokarmowe : Groch,marchew,cukierki,smalec,indyk,kapusta,margaryna,ziemniaki,mleko,mąka,jabłko. -WITAMINY -TŁUSZCZE -CUKRY -BIAŁKA -SOLE MINERALNE PROSZĘ O SZYBKĄ ...

Chemia

Źródła składników pokarmowych: (po cztery przykłady) a) TŁUSZCZE b) BIAŁKA c) CUKRY d) SOLE MINERALNE, WITAMINY e) WODA Z góry dzięki :)

Źródła składników pokarmowych: (po cztery przykłady) a) TŁUSZCZE b) BIAŁKA c) CUKRY d) SOLE MINERALNE, WITAMINY e) WODA Z góry dzięki :)...