Higiena układu pokarmowego min 15 . Punkty

Higiena układu pokarmowego min 15 . Punkty
Odpowiedź

1-Zwiększenie w menu ilości świeżych owoców i warzyw,pełnoziarnistego pieczywa razowego.kasze oraz roślin strączkowych. 2 - Ograniczenie spożywanych tłuszczów zwierzęcych i częściowe zastąpienie ich tłuszczami roślinnymi 3-Ograniczenie słodyczy. 4-  Właściwe zestawienie posiłków pod względem ilości,jakości i proporcji składników odżywczych 5-Regularne posiłki (4-5 dziennie o stałych porach) 6-Higiena przy sporządzaniu posiłków. 7- Świeżość produktów spożywczych przeznaczonych do konsumpcji 8- Długie i drobne  miażdżenie pokarmu w jamie ustnej. 9- Należyte dbanie o higienę jamy ustnej( mycie zębów, kontrole stomatologiczne) 10-Spożywanie pokarmów bogatych w wapń,fosfor,magnez i witaminy. 11-Mycie rąk przed  jedzeniem i kontaktem z żywnością. 12-Przechowywanie produktów żywnościowych w odpowiednich temperaturach i pojemnikach. 13-Pić wodę tylko przegotowaną lub mineralną. 14-Spożywać pokarmy pochodzące z pewnych źródeł. 15- Unikać bezpośredniego  kontaktu z osobami chorymi. 16-Przynajmniej raz w roku przeprowadzać badania kontrolne. 17-Jeść potrawy świeże, zaraz po przygotowaniu.

Dodaj swoją odpowiedź