Białka pełnią funkcję budulcową, wpływają na stan jak i regenerację tkanki mięśniowej, ścięgien, a także włosów i paznokci Tłuszcze są głównym źródłem energii Cukry pełnią rolę energii zapasowej Witaminy wpływają na wiele czynników Witamina A wpływa na wzrok, na prawidłowy rozwój kości Witamina D wpływa na rozwój kości i uzębienia Witamina E zapobiega chorobom układu krążenia jak i przyspiesza metabolizm Witamina K wpływa na prawidłowe krzepnięcie krwi Witaminy z grupy B mają wpływ na metabolizm, właściwe funkcjonowanie unerwienia, wzrost, odporność, obniżają poziom cholesterolu we krwi Woda - człowiek składa się w głównej mierze z wody ok. 80% Niedobór wody w organizmie nie tylko niekorzystnie wpływa na jakość skóry Ale też może doprowadzić do odwodnienia czego skutkiem są omdlenia, spowodowane niedotlenieniem organizmu gdyż system krwionośny nie otrzymuję tlenu z płynów które powinny być dostarczane małymi dawkami, regularnie w ciągu dnia Łączna ich wartość powinna wynieść ok. 2 litrów Sole mineralne są niezbędne w diecie Ich niedobór może wpłynąć negatywnie na wchłanianie płynów Może wręcz spowodować ich nadmierne wydalanie z organizmu Między innymi ich niedobór może spowodować nadmierną potliwość, nudności, wymioty, rozwolnienie Białko pełnowartościowe to takie które zawiera wszystkie z ośmiu aminokwasów niezbędnych w codziennej diecie Im więcej białko posiada aminokwasów, tym szybciej jak i lepiej rozkłada się ono po organizmie Najbardziej wartościowym białkiem jest białko kurzego jaja Na drugim miejscu znajduje się białko zwierzęce i na szarym końcu białko roślinne któremu brak ok. trzech z ośmiu aminokwasów
1)Wypisz jakie funkcje pełnią : białka, tłuszcze, cukry, witaminy, woda i sole mineralne.
2)Wyjaśnij dlaczego należy spożywać białka pełnowartościowe?
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź