1. Emulsja - jest to układ dwóch niemieszających się faz (olejowej i wodnej). Emulsje składają się z fazy rozpraszającej ( zewnętrznej) i fazy rozproszonej ( wewnętrznej) , które łączy się ze sobą poprzez dodanie substancji zwanej emulgatorem (substancja gromadząca się na granicy faz i zmniejszająca napięcie powierzchniowe, np. mydła - stearynian sodu, laurylosiarczan sodu; chlorek bezalkoniowy; alkohole : stearylowy, cetylowy; lecytyna; żelatyna) . Emulsje dzielimy na : a) emulsje typu olej w wodzie ( o/w) - faza olejowa rozproszona w fazie wodnej b) emulsje typu woda w oleju ( w/o) - faza wodna rozproszona w fazie olejowej c) emulsje wielokrotne * o/w/o - emulsja typu a rozproszona w oleju * w/o/w - emulsja typu b rozproszona w wodzie Przykłady emulsji : * Majonez * Kosmetyki ( kremy) * Farby do malowania ścian (emulsyjne) * Leki do użytku wewnętrznego (zawierające w składzie gumę arabską) 2. Tran (też jest tłuszczem pochodzenia zwierzęcego: to jest olej pozyskiwany z wątroby dorsza = olej wątłuszowy ) oraz oleje roślinne są zdrowsze, ponieważ zawierają duże ilości WIELONIENASYCONYCH kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które podane w odpowiednich proporcjach mają działanie: przeciwnowotworowe, hamują stany zapalne i starzenie się komórek, obniżają poziom TGC - trójglicerydów we krwi. Tłuszcze zwierzęce zawierają NASYCONE kwasy tłuszczowe ( transtłuszczowe) , które podnoszą poziom ,,złego" cholesterolu( LDL) i TGC, przyczyniając się tym samym do zmniejszenia światła naczyń tętniczych ( = miażdżyca) , powodując wzrost ciśnienia krwi ( = nadciśnienie), a w dalszym przebiegu prowadzących do zawału serca, mózgu, mięśni, wątroby lub in. powikłań, często będących przyczyną zgonów. Estry : * eikozapentaenian glicerolu * dokozaheksaenian glicerolu
1. Wyjaśnij, co to jest emulsja i podaj trzy przykłady tego rodzaju mieszanin.
2. Wyjaśnij, dlaczego tran i oleje roślinne są zdrowsze od tłuszczów zwierzęcych. Jaki ester jest ich składnikiem?
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź