Charakterystyka regionu rolniczego australijsko nowozelandzkiego opisz oraz wymień plony rolnicze jakie są hodowane i jaki jest chów zwierząt rodzaje

Charakterystyka regionu rolniczego australijsko nowozelandzkiego opisz oraz wymień plony rolnicze jakie są hodowane i jaki jest chów zwierząt rodzaje
Odpowiedź

Region australijsko-nowozelandzki (Australia, Nowa Zelandia) dominacja cech rolnictwa uprzemysłowionego i wysokotowarowego. Nowa Zelandia; Główną gałęzią jest hodowla (sprzyjające warunki klimatyczne); Nowa Zelandia jest czołowym świata producentem baraniny; użytki rolne zajmują ok. 65% pow. kraju (z tego pastwiska 52%); łącznie nawadnia się 283 tys. ha (gł. pastwiska i łąki na Wyspie Południowej);oprócz intensywnej hodowli wypas ekstensywny (zwierzęta przebywają na pastwiskach przez cały rok); 2004 pogłowie owiec wynosiło 40 mln sztuk, bydła — 9,5 mln (z tego ok. 50% typu mlecznego), ponadto hodowla jeleni (1,2 mln), kóz i drobiu; rozwinięte pszczelarstwo (ponad 9 tys. t miodu); gł. uprawy: pszenica, jęczmień (na paszę i słód piwowarski), owies, groch polny (peluszka), kukurydza, ziemniaki; od lat 70. rozwój sadownictwa, zwłaszcza uprawy kiwi (280 tys. t, 2005, 2. miejsce po Włoszech), owoców cytrusowych, jabłoni, grusz, winorośli, brzoskwiń i moreli. Pozyskiwanie drewna (lasy zajmują ok. 30% pow.) gł. z plantacji sosny Pinus radiata i jedlicy Pseudotsuga menziensia oraz orzecha czarnego Juglans nigra (drewno szczególnie cenione w meblarstwie). W wodach otaczających Nową Zelandię żyje ok. 1000 gat. ryb, z tego 100 ma znaczenie gosp.; 80% połowów to gat. głębokowodne: dorsz, barrakuda, makrela, tuńczyk, bonito; ważnym gat. dennym jest pagrus; roczne połowy ponad 0,5 mln t; największe porty rybackie: Auckland, Manukau, Nelson. Australia; Rolnictwo Australii odznacza się wysoką towarowością; wykorzystanie ziemi ma charakter ekstensywny, ale wydajność na 1 zatrudnionego dzięki mechanizacji pracy jest wysoka. Plony pszenicy — wartość 3,3 mld dol. USA (1997), zbiory na 1 mieszk. — 594 kg (4. miejsce w świecie). Struktura użytkowania ziemi (w % — 2000): grunty orne i sady — 6,5, łąki i pastwiska — 55 (najwyższy spośród kontynentów odsetek użytków zielonych), lasy i zadrzewienia — 20, nieużytki — poniżej 20. W prywatnym posiadaniu jest ok. 12% ziemi, 8,2% przywrócono ludności rdzennej, pozostała stanowi własność Korony bryt., z tego 57% jest oddane w dzierżawę. W 1987/88 w Australii było 127 tys. gospodarstw o łącznej pow. 472 mln ha; użytkowane rolniczo gleby wykazują duży deficyt fosforu i siarki; zużycie nawozów sztucznych wynosi 1,1 mln t, z tego superfosfatu — 0,6 mln t. Ponad 2,4 mln ha gruntów ornych i pastwisk jest sztucznie nawadnianych (80% wody pochodzi ze studni artezyjskich i subartezyjskich). Brak wody jest gł. czynnikiem ograniczającym produkcję rolną; długotrwałe susze oraz plaga szarańczy w stanach południowych powodują duże straty w hodowli i sezonowe wahania w produkcji rolnej. 60% wartości produkcji rolnej dostarcza hodowla; w świat. pogłowiu owiec (99,2 mln sztuk — 2003) Australia zajmuje 1. miejsce; ok. 4/5 pogłowia stanowią merynosy; na Australię przypada 1/3 świat. produkcji wełny nieoczyszczonej (1,1 mln t); hodowla bydła rozwinięta w pasie przybrzeżnym, typu mlecznego na południowym wschodzie i w północnej Tasmanii, typu mięsnego (ok. 75% pogłowia) — na północy; na wybrzeżu zbudowano wielkie rzeźnie eksportowe oraz porty wywozu mięsa i żywych zwierząt do krajów Bliskiego Wschodu, USA, Japonii, Malezji i Brunei. Areał gruntów ornych wynosi ok. 49 mln ha (z tego ponad 1/2 w Nowej Południowej Walii i Australii Zachodniej); zbiory zbóż 31,3 mln t (2004). Australia należy do najważniejszych obszarów pszenicznych świata; zbiory rozpoczynają się we wrześniu–październiku w stanie Queensland, trwają do stycznia w Australii Zachodniej; uprawia się białe gat. pszenicy bogate w białko (70–80% zbiorów przeznacza się na eksport). Zboża, z wyjątkiem ryżu, kukurydzy i sorgo, są uprawiane we wszystkich stanach; uprawa ryżu w stanach Nowa Południowa Walia i Queensland (2 zbiory w ciągu roku); zwiększył się areał roślin oleistych, a zwł. bawełny (gł. roślina oleista w Australii) i słonecznika; z roślin przem. największe znaczenie ma trzcina cukrowa uprawiana w stanie Queensland; w dorzeczach Murray i Murrumbidgee, dzięki sztucznemu nawadnianiu, powstały rozległe plantacje drzew owocowych i cytrusowych oraz wielkie winnice; sady jabłoniowe znajdują się gł. na Tasmanii. Lasy zajmują 156 mln ha, ponad 3/4 ich powierzchni to lasy eukaliptusowe; wprowadza się zalesianie terenów pozrębowych importowanymi gat. drzew iglastych (gł. sosny Pinus radiata i Pinus elliotti oraz araukaria). Rybołówstwo w Australii ma znaczenie drugorzędne; roczne połowy ok. 200 tys. t, w tym także: ostrygi, kraby, homary i krewetki; gł. gat. ryb: tuńczyki, makrele, łososie; w wodach akwenów międzyzwrotnikowych (od Broome do Cairns) poławia się i hoduje perłopławy. Ps to moja paca zaliczeniowa :)

Dodaj swoją odpowiedź