850 g filetów z dorsza albo innej chudej ryby1 mała cebulka posiekana w piórka, 1 cytrynakilka łodyżek świeżej natki pietruszki, 6 ziaren ziela angielskiego6 ziaren czarnego pieprzu, 1 goździk1 liść laurowy, 2 łyżki musztardy pełnoziarnistej (musztarda francuska6 łyżek masła, sól i świeżo zmielony pieprzEtapy przygotowania1Cytrynę dobrze sparzyć i zetrzeć skórkę z jednej trzeciej części. Na dużą patelnię włożyć cebulę, łodygi natki pietruszki, ziele angielskie, ziarna pieprzu, goździk, liść laurowy i skórkę z cytryny. Zalać wszystko wodą i zagotować. Przykryć i dusić 20 minut.2W tym czasie przygotować rybę. Ułożyć filety na talerzu i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na czas duszenia wywaru. Gdy minie 20 minut włożyć filety na patelnię, przykryć i dusić wszystko razem na małym ogniu jeszcze 10 minut.3Ok. 250 ml wywaru przelać z patelni do rondelka i gotować aż połowa wyparuje. Następnie dodać musztardę, wymieszać i stopniowo dodawać masło (po 1 łyżce), cały mieszając trzepaczką. Doprawić solą i pieprzem.4Uduszoną rybę położyć na talerzu i polać każdą porcję sosem. Resztę sosu podać w osobnym naczyniu. Do tak przyrządzonej ryby pasują ziemniaki i gotowane warzywa. SMACZNEGO!!!
Zutaten für 4 Portionen: 800 g KartoffelnSalzrote Paprika2 Zucchini (ca. 600 g)1 Zwiebel2 EL Öl4 EL Mehl350 ml Gemüsebrühe150 g Sahne6 Stiele von FenchelZitronensaftpfefferPrise Zucker500 g Fischfilet (z. Salmon)25 g ButterschmalzPetersilieZitronenscheiben zum Garnieren. Zubereitung: Die Kartoffeln schälen und kochen in Wasser für etwa der Abdeckung. 20 Minuten. Paprika und Zwiebelwürfel, Zucchinischeiben. Fry in Pflanzenöl bestreichen, mit 1,5 Esslöffel Mehl. Gießen Sie die Brühe und Sahne. Zum Kochen bringen und kochen für weitere 2 Minuten.Dill fein hacken und zu den Gemüse. Mit Zitronensaft, Salz, Zucker und Pfeffer. Filet schneiden in 8 Stücke, mit Salz und Pfeffer würzen. In Mehl wenden und in Butterschmalz 4 bis 5 Minuten. Die Kartoffeln abgießen, verdampfen bestreichen, mit fein gehackte Petersilie. Fisch serviert mit Kartoffeln und Gemüse.Zubereitungszeit: 30 Minuten Eine Portion enthält 2220 kJ / 530 kcal