1.Środki przeciwstukowe są to substancje zwiększające liczbę oktanową benzyny. m.in MTBE ; ETBE. Im większ LO (liczba oktanowa) tym benzyna jest lepszej jakości. 2. Usuwanie brudu: *Jony mydła tworzą skupiska tzw. micele. * Hydrofobowe ogony jonów mydła wnikają w cząsteczki brudu * We wnętrzu miceli jest zamknięty pęcherzyk powietrza *Tarcie ułatwia oderwanie brudu z tkaniny *Micela unosi się nad wodę * Jony mydła zamykają w miceli oderwany brud. * Brud zostaje usunięty 3.Fermentacja octowa- jest to proces polegający na utlenianiu alkoholu etylowego od kwasu octowego. Zachodzi w warunkach tlenowych przy udziale enzymów wytwarzanych przez bakterie kwasu octowego. Fermentacja masłowa- jest to proces polegający na rozkładzie glukozy w kwas masłowy. Zachodzi w warunkach beztlenowych. Fermentacja tlenowa- zachodzi przy nieograniczonym dostępnie do tlenu Fermentacja beztlenowa- zachodzi bez dostępu tlenu np fermentacja alkoholowa. 4.Dodatki do żywności są to substancje, które nadają, poprawiają smak danej potrawy, chronią je przed zepsuciem . Większość jest niekorzystna. E260- kwas octowy ; E270- kwas mlekowy ; E 210- kwas benzoesowy. Występują aromaty , czyli substancje zapachowe, regulatory kwasowości - są to substancje stosowane w celu zmiany kwasowości oraz zwiększania trwałości żywności .
1.Jakie znasz środki przeciwstukowe- jakie znaczenie dla benzyny
2.Na czym polega usuwanie brudu ?
3. Jakie znasz rodzaje fermentacji oraz na czym polegają
4. Co to są dodatki do żywności
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź