Zeby nie bylo bo nie ma tutaj mojego przedmiotu... POTRZEBUJE PILNIE !!! - diety, rodzaje diet, surowce dozwolone i niedozwolone. - rodzaje naczyn stolowych. - jak sporzadzac zupy dietetyczne.

Zeby nie bylo bo nie ma tutaj mojego przedmiotu... POTRZEBUJE PILNIE !!! - diety, rodzaje diet, surowce dozwolone i niedozwolone. - rodzaje naczyn stolowych. - jak sporzadzac zupy dietetyczne.
Odpowiedź

Dieta płynna, papkowa , kleikowa , bogato potasowa, niskosodowa, niskocholesterolowa ,bezglutenowa , bogatoresztkowa, łatwo strawna, ubogotłuszczowa, bogatobiałkowa, ubogobiałkowa , bogatoenergetyczna, ubogoenergetyczna. No surowce to zalezy od diety... Jedna np zabrania mięsa, druga wręcz nakazuje - na takiej zasadzie .  Rodzaje naczyn stolowych? Nie do konca rozumiem zagadnienie. Jezeli chodzi o te uzywane w gastronomi no to chyba jasne, ze wszystkie naczynia i sztucce. Nie zaliczamy do naczyn stolowych tych naczyn w ktorych przygotowujemy posilki! Rodzaje naczyn stolowych w kazdym regione swiata bardzo sie roznia dlatego trudno okreslic...  Co do zupy jak najwiecej wody oraz warzyw ktore zapelnia nasz zoladek i zmniejszy uczucie glodu. Warzywa dodatkowo zawieraja duzo blonnikow. Kazda zupe mozna przygotowac na kilka dni. Do zupy nie trzeba wrzucac tylko warzyw ale tez mieso, makarony, przyprawy ziemniaki. Co do miesa to bardziej wywary tzn. zeberko, buliony. Dodawanie smietany do zupy jest dobrym sposobem na zwiekszenie kalorii w zupie oraz na nadanie jej wiekszej wartosci energetycznej.  Przykladowy przepis na zupe jarzynowa :  - mrożonka - porcja rosołowa lub żeberka wołowe  - mięso wrzucamy do wody i gotujemy  - do wywaru mięsnego wrzucamy mrożonkę warzywną i gotujemy aż warzywa stanę się miękkie.  - na koniec zagęszczamy zupę śmietaną  Dzięki temu mamy zupę na 2-3 dni. Ważne aby nie podgrzewać za każdym razem całego garnka zupy tylko odlewać do podgrzania tyle ile potrzebujemy.

Dodaj swoją odpowiedź