1. podział substancji leczniczych 2. sposoby konserwacji żywności BARDZO PROSZĘ O ODPOWIEDŹ 20pkt.

1. podział substancji leczniczych 2. sposoby konserwacji żywności BARDZO PROSZĘ O ODPOWIEDŹ 20pkt.
Odpowiedź

a) efekt działania -długo działające -krótko działające - o przedłużonym działaniu -o zmodyfikowanym uwalnianiu -o kontrolowanym uwalnianiu tak dzieli sie wszystkie leki gdyby byly watpliwosci czy to napewno to,bo grup ze wzgledu na dzialanie sa tysciace.podzial ten dotyczy naturalnych i sztucznych b) metody otrzymywania  -naturalnie -syntetycznie -półsyntetycznie c) postać -płynne -stałe -półstałe 2. obróbka cieplna( powoduje zabicie mikroorganizmów), suszenie, liofilizacja(usuwanie wody z zamrożonego produktu poprzez sublimację), mrożenie, peklowanie, kwaszenie, solenie, cukrzenie, dodawanie alkoholu,  dodanie oleju, pasteryzacja, tyndalizacja (jest to trzykrotna pasteryzacja), sterylizacja, wędzenie, stosowanie konserwantów  Pozdrawiam ;)

Dodaj swoją odpowiedź