Termometr cieczowy rteciowy/alkoholowy 1. musisz znaleźć naczynie do cieczy ( rtęci lub alkoholu np ) 2. naczynie na dole ma zbiorniczek i w góre idzie mała rurka, szczelina 3. Robisz obudowe żeby wszystko się trzymało 4. Na długości szczeliny na ktorej rośnie poziom cieczy musisz wykonac skalę 5. Aby wyskalować zero wkładamy ten termometr do wody z lodem ( lod sie juz nie topi w wodzie wtedy wiesz ze jest 0 stopni ) i tyle ile ci pokaze twój termometr to tam zaznaczamy zero 6. żeby wyskalować 100 stopni to wkłądamy do wody wrzącej, i pokaże ci wartość to tam zaznaczasz 100 stopni sobie 7. Skale już masz, obudowę też, ostatecznie mozna dodac ze jeśli jest rtęciowy to jest od - 32 stopni a alkoholowy od - 80 stopni. 8. alkoholowy jest im starszy tym mniej dokladny bo alkohol paruje i ma coraz większe błędy Tyle na szybko mogę pomóc aa i mozesz dodać że taki termometr wykorzystuje rozszerzalność objętościową cieczy
napisz w punktach instrukcję do zrobienia własnego termometru cieczowego
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź