dlaczego himalaiści musieli gotować aż przez 2 godziny jajka na twardo?

dlaczego himalaiści musieli gotować aż przez 2 godziny jajka na twardo?
Odpowiedź

Ponieważ temperatura wrzenia wody na dużej wysokości jest mniejsza. Powiedzmy, że około 70 stopni. Jeśli chcemy ugotować jajko to trzeba mu dostarczyć odpowiednią ilość energii, aby się ścięło, a przede wszystkim osiągnąć temperaturę ścinania białka, które jeśli jest zamknięte w skorupce to ma taką samą temperaturę wrzenia niezależnie od ciśnienia.  Poza tym dużo szybciej dostarczana jest ta energia gdy jajko gotujemy w garnku z wodą wrzącą, która ma 100 stopni, niż gdy woda ma 70 stopni.

Dodaj swoją odpowiedź
Fizyka

dlaczego himalaiści musieli przez 2 godziny gotować jajka na twardo?

dlaczego himalaiści musieli przez 2 godziny gotować jajka na twardo?...