Na pewno jest gęstsza od wody, ponieważ w niej tonie. A bardziej szczegółowo. Tabliczka czekolady o wadze 100 gram = 0,1 kilograma ma wymiary około 17 x 10 x 1,5 centymetrów. Te wymiary trzeba tratować z dużą niepewnością, ponieważ: po pierwsze linijka ma dokładność 1 mm, po drugie tabliczka czekolady nie jest idealnym prostopadłościanem, ma kawałki, między którymi są rowki. Przyjmując nasze wymiary policzmy objętość czekolady: [latex]V=15cdot 8cdot 0,8=96 cm^3[/latex] Teraz wystarczy podstawić dane do wzoru na gęstość ([latex] ho[/latex]), [latex] ho= frac{m}{V}= frac{100g}{96cm^3}= 1,04 frac{g}{cm^3} [/latex] Moglibyśmy policzyć jeszcze błąd pomiarowy. Masę czekolady możemy potraktować jako pewną daną, ale jak już powiedzieliśmy co innego z długością. Przyjmijmy błąd pomiaru długości na 2 mm = 0,2 cm. Wtedy błąd pomiaru objętości wynosi: [latex]15,2cdot 8,2cdot 1-96approx29[/latex] W takim razie błąd gęstości wyniósł: [latex]1,04- frac{100}{96+29}= 0,24[/latex] Podając wynik ostateczny [latex]1,04 frac{g}{cm^3} pm 0,24 frac{g}{cm^3}[/latex]
oszacuj jaką gęstość ma czekolada
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź