Na przykladzie pierwszej salatki: Przyjalem ze zawartosc cukru podana jest w procentach dla 100g. 1 dag = 10 g 1 kg = 1000 g Policzyc zawartosc cukru w poszczegolnych skladnikach: 30 dag jablek - Cukier = 10% to znaczy ze w 100g jablek jest 10% cukru, to znaczy ze w 100g jablek jest 10g cukru. Teraz policze ile jest cukru w 30 dag = 300 g. 300 jest 3 razy wieksze od 100 wiec cukru bedzie 3 raz wiecej to znaczy ze cukru bedzie 30 g. 20 dag gruszek - Cukier = 10%. Masa cukru w 20 dag to 20g 15 dag pomaranczy - Cukier = 12% . Masa cukru w 15 dag policzyc z proporcji. (x = (12*150)/100). Czyli masa cukru w 15 dag to 18 g 25 dag brzoskwin - Cukier = 7.8%. Masa cukru w 15 dag policzyc z proporcji (x = (250*7,8)/100). Czyli masa cukru to 19,5 g 10 dag marchwi - Cukier = 6,7. Masa cukru w 10 dag = 100g to 6,7g Zsumowac mase cukru = 30 + 20 + 18 + 19,5 + 6,7 = 94,2 g Zsumowac mase skladnikow = 30 + 20 + 15 + 25 + 10 = 100 dag = 1000 g Policzyc jaka czescia liczby 1000 jest liczba 94,2, wynik podac w procentach (94,2/1000)* 100% = 9,42 % Odp.: Dla salatki 1 cukier stanowi 9,42 procenta masy calej salatki. Chyba tak to trzeba zrobic. Na tej podstawei mozesz policzyc dla innych salatek
Oblicz jakim procentem masy karzdej sałatki jest cukier
dam naj
prosze o pomoc
prosze o odp a nie o linki do zadań
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź