Oblicz jakim procentem masy karzdej sałatki jest cukier dam naj prosze o pomoc prosze o odp a nie o linki do zadań

Oblicz jakim procentem masy karzdej sałatki jest cukier dam naj prosze o pomoc prosze o odp a nie o linki do zadań
Odpowiedź

Na przykladzie pierwszej salatki: Przyjalem ze zawartosc cukru podana jest w procentach dla 100g. 1 dag = 10 g 1 kg = 1000 g Policzyc zawartosc cukru w poszczegolnych skladnikach: 30 dag jablek - Cukier = 10% to znaczy ze w 100g jablek jest 10% cukru, to znaczy ze w 100g jablek jest 10g cukru. Teraz policze ile jest cukru w 30 dag = 300 g. 300 jest 3 razy wieksze od 100 wiec cukru bedzie 3 raz wiecej to znaczy ze cukru bedzie 30 g. 20 dag gruszek - Cukier = 10%. Masa cukru w 20 dag to 20g 15 dag pomaranczy - Cukier = 12% . Masa cukru w 15 dag policzyc z proporcji. (x = (12*150)/100). Czyli masa cukru w 15 dag to 18 g 25 dag brzoskwin - Cukier = 7.8%. Masa cukru w 15 dag policzyc z proporcji (x = (250*7,8)/100). Czyli masa cukru to 19,5 g 10 dag marchwi - Cukier = 6,7. Masa cukru w 10 dag = 100g to 6,7g Zsumowac mase cukru = 30 + 20 + 18 + 19,5 + 6,7 = 94,2 g Zsumowac mase skladnikow = 30 + 20 + 15 + 25 + 10 = 100 dag = 1000 g Policzyc jaka czescia liczby 1000 jest liczba 94,2, wynik podac w procentach (94,2/1000)* 100% = 9,42 % Odp.: Dla salatki 1 cukier stanowi 9,42 procenta masy calej salatki. Chyba tak to trzeba zrobic. Na tej podstawei mozesz policzyc dla innych salatek

Dodaj swoją odpowiedź