Narodowymi potrawami szwajcarskimi są raclette i fondue. Raclette przygotowuje sie z topinogo sera. Dodaje sie ziemniaki, kiszone ogorki i cebule z octem. Ser jest topiony i grilowany na ogniem. Kolacja raclette może trwać godzinami. Founde jest tez daniem z topionego sera. Do tego podgrzewa się mase serową w specjalnym garnku na stole na małym ogniu. Wkłada sie szpikulce z kawałkami chleba. Kuchnia austriacka jest międzynarodowa. Gulasz pochodzi z Wegier jak również strudel. Strudel jabłkowy ze specjalnie cienkiego ciasta jest szczególnie ulubiony. Z Czech pochodzi szynka pallatyńska (z cukrem i cynamonem i zrolowanym kremem czekoladowym). Są jednak dwie specjalności znane na całym swiecie. Znany na całym swiecie austriascki tort Sachera z Wiednia. Nazwa tortu pochodzi od Franza Sachera z Wiednia, który upiekł go przed 180 laty dla austriakiego ksiecia kanclerza Mettewicha. Druga specjalność to sznycel wiedeński. Jest to cienki, panierowany i wysmażony sznycel z cielęciny.
Proszę o dokładne przetłumaczenie tekstu z załącznika.
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź