z działu pochodne wędlowodorów: Chemia - Sprawdzian Gr. A 1. Grupa –COOH to grupa funkcyjna: a) węglowodorów; b) alkoholi; c) kwasów karboksylowych; d) estrów. 2. Przemiana glukozy zawartej w owocach pod wpływem enzymów wytwarzanych przez drożdże

z działu pochodne wędlowodorów: Chemia - Sprawdzian Gr. A 1. Grupa –COOH to grupa funkcyjna: a) węglowodorów; b) alkoholi; c) kwasów karboksylowych; d) estrów. 2. Przemiana glukozy zawartej w owocach pod wpływem enzymów wytwarzanych przez drożdże, w wyniku której powstaje alkohol etylowy i tlenek węgla(IV) to: a) fermentacja octowa; b) fermentacja alkoholowa; c) fermentacja mlekowa; d) spalanie glukozy. 3. Produktami reakcji kwasu mrówkowego z sodem są: a) mrówczan sodu i wodór; b) mrówczan sodu i woda; c) mrówczan sodu i zasada sodowa; d) wyłącznie mrówczan sodu. 4. Octan magnezu ma wzór: a) (C2H5COO)2Mg; c) (CH3COO)2Mg; b) (HCOO)2Mg; d) (C3H7COO)2Mg. 5. Zabarwienie fenoloftaleiny po dodaniu roztworu alkoholu: a) pozostanie bez zmian; c) zmieni się na zielone; b) zmieni się na malinowe; d) zmieni się na niebieskie. 6. Który szereg zawiera wyłącznie wzory kwasów nasyconych: a) CH3COOH, C15H31COOH, C17H33COOH; b) HCOOH, CH3COOH, C17H33COOH; c) C17H33COOH, C17H35COOH, C15H31COOH; d) CH3COOH, C17H35COOH, C2H5COOH? 7. Składnik środków piorących i czyszczących, niewrażliwy na twardość wody to: a) mydło sodowe; c) detergent; b) mydło potasowe; d) glicerol. 8. Obecność grupy NH2 w cząsteczkach amin sprawia, że roztwory amin mają odczyn: a) kwasowy; c) trudny do sprawdzenia; b) obojętny; d) zasadowy. 9. Mrówczan propylu ma wzór: a) HCOOC3H7; b) C3H7COOCH3; c) HCOOC2H5; d) C3H7COOH. 10. Podczas hydrolizy octanu metylu powstają: a) kwas octowy i woda; c) kwas octowy i alkohol etylowy; b) kwas octowy i alkohol metylowy; d) alkohol metylowy i woda. Zad. 11 a). alkohol b) glicerol c) grupa fukncyjna d) estry 1. Kwas karboksylowy o długim łańcuchu węglowym wchodzący w skład tłuszczów roślinnych lub zwierzęcych 2. Związki o wzorze ogólnym R1–COO –R2 otrzymywane w wyniku reakcji kwasów karboksylowych i alkoholi, zazwyczaj charakteryzują się ładnymi zapachami 3. Związek organiczny – pochodna węglowodoru, w którego cząsteczce co najmniej jeden atom wodoru został zastąpiony grupą wodorotlenową –OH 4. Grupa atomów (lub atom) połączona z łańcuchem węglowym związku organicznego – charakterystyczna dla danego związku i decydująca o jego właściwościach 5. Alkohol zawierający w cząsteczce trzy grupy wodorotlenowe, inaczej propanotriol Zad. 12 Napisz równania reakcji kwasu octowego z sodem i kwasu octowego z wodorotlenkiem wapnia. Nazwij produkty tych reakcji. ………………………………………………………………………...………………………………… ………………………………………………………………………...………………………………… ………………………………………………………………………...………………………………… ………………………………………………………………………...………………………………… ………………………………………………………………………...………………………………… ………………………………………………………………………...………………………………… Zad. 13 Podaj równanie dysocjacji jonowej kwasu mrówkowego i nazwij powstające jony. ………………………………………………………………………...………………………………… ………………………………………………………………………...………………………………… Zad. 14 Zaprojektuj i opisz doświadczenie służące do odróżnienia kwasu stearynowego od kwasu oleinowego. Wypisz potrzebne odczynniki, sprzęt, sposób wykonania doświadczenia i podaj przewidywane efekty. ………………………………………………………………………...………………………………… ………………………………………………………………………...………………………………… ………………………………………………………………………...………………………………… ………………………………………………………………………...………………………………… Zad. 15 Napisz równania reakcji estryfikacji kwasu octowego z alkoholem etylowym i kwasu mrówkowego z alkoholem metylowym. Podaj nazwy produktów tych reakcji. ………………………………………………………………………...………………………………… ………………………………………………………………………...………………………………… ………………………………………………………………………...………………………………… ……………………………………………………
Odpowiedź

Odpowiedź podaję w załączniku

Witaj :) 1. C 2. B 3. A 4. C 5. A 6. D 7. A 8. D 9. A 10. B 11. a-3 b-5 c-4 d-2 12. 2 CH₃COOH + 2 Na --> 2 CH₃COONa + H₂ produkty: -octan sodu -wodór 2 CH₃COOH + Ca(OH)₂ -->(CH₃COO)₂Ca+2 H₂O produkty: -octan wapnia -woda 13. HCOOH---->HCOO⁻ + H⁺ anion mrówczanowykation wodoru 14.Przygotować:-2probówki z kwasami-wodę bromową Kwas oleinowy jako nienasycony odbarwi wodę bromową, a stearynowy nie. Wlać wodę bromową do każdej probówki i potrząsnąć. Jeżeli zaobserwujemy, że w danej probówce roztwór się odbarwi to oznacza, że jest tam kwas oleinowy. 15. CH₃COOH+C₂H₅OH->CH₃COOC₂H₅+H₂O produkt: -octan etylu HCOOH+CH₃OH->HCOOCH₃+H₂O produkt: -mrówczan metyluMam nadzieję, że pomogłam :)

Dodaj swoją odpowiedź