Bakterie pożyteczne i szkodliwe w przemyśle spożywczym

Bakterie pożyteczne i szkodliwe w przemyśle spożywczym
Odpowiedź

Szkodliwe: wywołują one wiele chorób u człowieka jak i u zwierząt, powodują niszczenie materiałów przemysłowych. Pożyteczne: na nasze zdrowie wpływają różne gatunki bakterii kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium, w skrócie nazywane bakteriami LB, czyli probiotycznymi.

Dodaj swoją odpowiedź
Biologia

Różnorodność biologiczna ziemi, ewolucja, biocenoza

a) biocenoz – różnorodność zbiorowisk organizmów -> lasy, torfowiska, pola, łąki, pastwiska
Biomy – pustynia, półpustynia, stepy, sawanny, tundra, tajga, lasy zwrotnikowe.
Ekosystem – biocenozy wraz z ich siedliskami (łąki, ...

Biologia

Grzyby

Charakterystyka grzybów

Smakowita pieczarka ? zachwycająca smakoszy ma niewiele cech wspólnych z rozłożkiem czerniejącym, który wyrasta na nieświeżym chlebie, a także z grzybami opanowującymi wilgotne osłony kabin prysznicowych....