Proszę o rozwiązanie tych zadań : 1. Opisz proces trawienia węglowodanów (skrobi): Wymień odcinki układu pokarmowego, gdzie trawione są węglowodany, podaj nazwy enzymów, które je rozkładają, napisz, co otrzymujemy w wyniku trawienia. 2. Wyjaśnij, dlacze

Proszę o rozwiązanie tych zadań : 1. Opisz proces trawienia węglowodanów (skrobi): Wymień odcinki układu pokarmowego, gdzie trawione są węglowodany, podaj nazwy enzymów, które je rozkładają, napisz, co otrzymujemy w wyniku trawienia. 2. Wyjaśnij, dlaczego po posiłku w organizmie trzustka wydziela duże ilości insuliny? 3. Przedstaw zasady zdrowego odżywiania się, w oparciu o piramidę pokarmową. PROSZĘ O W MIARĘ SZYBKĄ ODPOWIEDŹ
Odpowiedź

1. W trawieniu węglowodanów biorą udział enzymy amylolityczne. Odpowiadają one za hydrolizę wiązań glikozydowych w cukrach, w środowisku obojętnym (jama gębowa) oraz lekko zasadowym (dwunastnica, jelito cienkie).W jamie gębowej, pod wpływem amylazy ślinowej skrobia i glikogen rozkładane są na dekstryny i maltozę. W dwunastnicy pod wpływem amylazy trzustkowej, która wchodzi w skład soku trzustkowego. Amylaza trzustkowa kontynuują rozkład skrobi, glikogenu, jak również dekstryn. Pod wpływem amylazy jelitowej (składnik soku jelitowego) dochodzi do ostatecznego rozkładu polisacharydów. W trawieniu dwucukrów biorą udział tzw. disacharydazy, jak np. maltaza, która obecna jest już w jamie gębowej. Maltaza i sacharaza są składnikiem soku trzustkowego. W soku jelitowym obecna jest również laktaza. Pod wpływem disacharydaz powstają cukry proste (glukoza, galaktoza, fruktoza) i etap trawienia węglowodanów kończy się. Pod wpływem maltazy maltoza rozkłada się na glukozę (dwie cząsteczki), sacharaza uczestniczy w rozkładzie sacharozy na glukozę oraz fruktozę, natomiast laktaza - w rozkładzie laktozy, w wyniku którego powstaje glukoza i galaktoza. Cukry proste ulegają wchłonięciu w dwunastnicy oraz jelicie czczym za pośrednictwem kosmków jelitowych i trafiają do światła naczyń krwionośnych.2. bo umożliwia ona wykorzystanie cukrów przez komórki oraz magazynowanie nadmiaru węglowodanów w wątrobie, enzymy te trawią białka po pokarmie3. Według najnowszej, opracowanej w 2016 r. piramidy żywieniowej podstawą zdrowego stylu życia jest aktywność fizyczna – czynnik zapobiegający i łagodzący przebieg większości dzisiejszych przewlekłych chorób niezakaźnych, który pomaga w zachowaniu dobrej kondycji i należnej masy ciała, a także polepsza wydolność oddechową i stan układu krążenia. Podstawę dobrej diety stanowią owoce i warzywa, w ilości ok. 400 g na dobę. Równolegle z grupą warzyw i owoców postawiono odpowiednią podaż wody, nieco wyżej – produkty pełnoziarniste. Tuż nad nimi uplasował się nabiał, zaś przedostatnie piętro stanowią źródła białka – mięso, ryby, warzywa strączkowe i jaja. Na samym szczycie, oznaczającym zalecaną najrzadszą częstotliwość spożywania umieszczono źródła tłuszczów – na przykład oleje, oliwę, nasiona i orzechy. Piramida uwzględnia również ograniczenie ilości dodawanej soli oraz cukru do spożywanych posiłków i wypijanych płynów.

W trawieniu węglowodanów biorą udział enzymy amylolityczne. Odpowiadają one za hydrolizę wiązań glikozydowych w cukrach, w środowisku obojętnym (jama gębowa) oraz lekko zasadowym (dwunastnica, jelito cienkie). W jamie gębowej, pod wpływem amylazy ślinowej skrobia i glikogen rozkładane są na dekstryny i maltozę. W dwunastnicy pod wpływem amylazy trzustkowej, która wchodzi w skład soku trzustkowego. Amylaza trzustkowa kontynuują rozkład skrobi, glikogenu, jak również dekstryn. Pod wpływem amylazy jelitowej (składnik soku jelitowego) dochodzi do ostatecznego rozkładu polisacharydów. W trawieniu dwucukrów biorą udział tzw. disacharydazy, jak np. maltaza, która obecna jest już w jamie gębowej. Maltaza i sacharaza są składnikiem soku trzustkowego. W soku jelitowym obecna jest również laktaza. Pod wpływem disacharydaz powstają cukry proste (glukoza, galaktoza, fruktoza) i etap trawienia węglowodanów kończy się. Pod wpływem maltazy maltoza rozkłada się na glukozę (dwie cząsteczki), sacharaza uczestniczy w rozkładzie sacharozy na glukozę oraz fruktozę, natomiast laktaza - w rozkładzie laktozy, w wyniku którego powstaje glukoza i galaktoza. Cukry proste ulegają wchłonięciu w dwunastnicy oraz jelicie czczym za pośrednictwem kosmków jelitowych i trafiają do światła naczyń krwionośnych. 2. bo umożliwia ona wykorzystanie cukrów przez komórki oraz magazynowanie nadmiaru węglowodanów w wątrobie, enzymy te trawią białka po pokarmie 3. Według najnowszej, opracowanej w 2016 r. piramidy żywieniowej podstawą zdrowego stylu życia jest aktywność fizyczna – czynnik zapobiegający i łagodzący przebieg większości dzisiejszych przewlekłych chorób niezakaźnych, który pomaga w zachowaniu dobrej kondycji i należnej masy ciała, a także polepsza wydolność oddechową i stan układu krążenia. Podstawę dobrej diety stanowią owoce i warzywa, w ilości ok. 400 g na dobę. Równolegle z grupą warzyw i owoców postawiono odpowiednią podaż wody, nieco wyżej – produkty pełnoziarniste. Tuż nad nimi uplasował się nabiał, zaś przedostatnie piętro stanowią źródła białka – mięso, ryby, warzywa strączkowe i jaja. Na samym szczycie, oznaczającym zalecaną najrzadszą częstotliwość spożywania umieszczono źródła tłuszczów – na przykład oleje, oliwę, nasiona i orzechy. Piramida uwzględnia również ograniczenie ilości dodawanej soli oraz cukru do spożywanych posiłków i wypijanych płynów.

Dodaj swoją odpowiedź