Czy krystalizacja soli kuchennej w roztworze nienasyconym, nasyconym i przesyconym będzie wyglądała tak samo?

Czy krystalizacja soli kuchennej w roztworze nienasyconym, nasyconym i przesyconym będzie wyglądała tak samo?
Odpowiedź

Nie, ponieważ wydzielanie się substancji stałej z roztworu (krystalizacja) zależy od stężenia procentowego, a więc od ilości danej substancji w gramach dodanej do rozpuszczalnika (np. wody). Krystalizacja soli kuchennej w roztworze nienasyconym będzie zachodzić najdłużej, ponieważ z tego roztworu musi odparować największa ilość wody, najkrócej proces ten potrwa w przypadku roztworu przesyconego, ponieważ tam musi odparować najmniejsza ilość wody. W średnim czasie zajdzie krystalizacja w roztworze nasyconym (szybciej od nienasyconego, lecz wolniej od przesyconego). Liczę na naj :-) xd xd xd

Dodaj swoją odpowiedź