Proszę o wypisanie ciekawostek o kuchni niemieckiej
Proszę o wypisanie ciekawostek o kuchni niemieckiej
Najbardziej typowe dla kuchni niemieckiej to pożywne dania jednogarnkowe (Eintopf), spożywanie różnych gatunków pieczywa, np. Vollbrot, Roggenbrot, Toastbrot itp., kiełbaski frankfurterki, smażone kiełbaski(Bratwürste) i Currywürste, salcesony, Wiener Schnizel ,rolmopsy, zupa z węgorza na rosole wołowym, wędzony pstrąg(Forelle), sałatki ziemniaczane (Kartoffelsalate), knedle na słodko, Berliner Kuchen(nasze pączki), golonka wieprzowa(Eisbahn), Sauerkraut( sałatka z białej kapusty), czerwona kapusta na ciepło, piwo(Bier).Są wpływy sąsiadów oraz różnice między landami. Przed posiłkiem i po posiłku w rodzinach katolickich odmawia się modlitwę: " O Gott, von dem wir alles haben wir danken dir für diese Gaben ..."