Porcja usmażonego fileta saute z sandacza waży 100 g. Ustal zapotrzebowanie na 180 porcji filetów saute sporządzonych ze świeżych ryb, jeżeli ubytek masy podczas smażenia filetów jest równy 25%. Wynik powinien wyjsc 24 kg

Porcja usmażonego fileta saute z sandacza waży 100 g. Ustal zapotrzebowanie na 180 porcji filetów saute sporządzonych ze świeżych ryb, jeżeli ubytek masy podczas smażenia filetów jest równy 25%. Wynik powinien wyjsc 24 kg
Odpowiedź

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem lecz jeżeli usmażona porcja ma 100 g a ubytek podczas smażenia to 25% z czego 25% to 25 gram tak więc porcja przed smażeniem wynosi 125 g czyli to razy 180 porcji i podzielić też 1000 gram bo to jest kilogram daje nam wynik 22,5 kg 

Dodaj swoją odpowiedź