Rolnictwo ekologiczne polega na tym, że: -nie stosuje się nawozów sztucznych, -wprowadza się naturalnych wrogów szkodników roślin (np. biedronka-mszyce), -uprawia się wiele gatunków roślin, -rośliny chroni się przed chwastami i szkodnikami metodami naturalnymi (wyrywanie chwastów) -wykorzystuje się zjawisko allelopatii (oddziaływanie roślin na siebie, poprzez wydzielanie związków chemicznych do gleb) Żywność ekologiczna jest najwyższej jakości, ma duże walory odżywcze, nie zawiera szkodliwej chemii, lecz jest bardzo droga. zalety: -rezygnacja z chemicznych środków ochrony roślin i nawozów mineralnych -utrzymywanie żyzności gleby przez nawozy organiczne -zapewnienie zwierzętom ruchu na świeżym powietrzu i legowiska na naturalnym materiale -rezygnacja z antybiotyków -samowystarczalność paszowa gospodarstwa -dążenie do zamknięcia obiegu materii w gospodarstwie (brak pestycydów, antybiotyków i hormonów w glebie i żywności) -korzystanie z alternatywnych źródeł energi -zdrowa żywność wady: -rolnictwo ekologiczne oplaca się tylko wtedy, gdy uprawia się je na małych powierzchniach -żywność ekologiczna jest dużo droższa -plony 'ekologiczne' są często dużo niższe -plony są bardziej narażone na niszczenie przez szkodniki
wyjaśnijcie :)
1. Co to jest rolnictwo ekologiczne?
2. Wypisz wady i zalety rolnictwa ekologicznego
daje 20 pkt :)
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź