Budowa , funkcja układu pokarmwego. Zasady zdrowego odżywiania się

Budowa , funkcja układu pokarmwego. Zasady zdrowego odżywiania się
Odpowiedź

Budowa; -przewód pokarmowy;jama ustna,gardziel,gardło,przełyk,żołądek,jelito cienkie,jelito grube - gruczoły: ślinianki,trzustka,wątroba Funkcje: -dostarczanie organizmowi składników niezbędnych do budowy o odnowy tkanek - dostarczanie substancji energetycznych koniecznych do życia i prawidłowego funkcjonowania. Przewód pokarmowy: Jama ustna Tworzą ją: -podniebienie- oddziela jamę ustną od jamy nosowej; -twarde-z przodu, rozciągnięte na kostnym rusztowaniu - miękkie- z tyłu, zakończone języczkiem -język- mięsień, który przesuwa kęsy pokarmu do gardła -zęby- ( człowiek ma 2 rodzaje zębów mleczne(20) i stałe(32)-umieszczone symetrycznie w szczęce( łuk górny) i żuchwie(łuk dolny) -gruczoły produkujące ślinę- zawiera enzym trawiący skrobię Gardziel łączy się z jamą gardła,po obu jej stronach leża symetryczne migdałki podniebne Gardło Wspólny odcinek dla dróg oddechowych i pokarmowych,łączy gardziel z przełykiem:uczestniczy w połykaniu pokarmów Przełyk Jest to przewód o długości 25-30cm,łączy się z żołądkiem.Znajdujące się w jego ścianach   mięśnie powodują przesuwanie się kęsów pokarmowych w kierunku żołądka. Żołądek To przejściowy zbiornik pokarmu,który dostaje się do niego przez wpust, a wydostaje przez odźwiernik.Żołądek wysłany jest błoną śluzową, w której znajdują się liczne gruczoły wydzielające sok żołądkowy. Jelito To przewód położony między żołądkiem a odbytem.Dzieli się na dwa główne części;jelito cienkie i jelito grube Jelito cienkie( długośc4-5m) -dwunastnica- ma kształt podkowy tu spotykają się sok trzustkowy wydzielany przez trzustkę,zawierający mieszaninę enzymów trawiennych oraz wydzielana przez wątrobę żółć - jelito czcze-odbywa się w nim wchłanianie pokarmów -jelito kręte- zachodzą tu końcowe etapy trawienia oraz wchłanianie strawionej treści pokarmowej Jelito grube(ok.1,5 m)- zakończone odbytnicą -tworzy się w nim kał-wchłanianie wody powoduje zagęszczanie treści jelitowej - zachodzą procesy gnicia i fermentacji Gruczoły Ślinianki to gruczoły produkujące ślinę.Do funkcji śliny należy zwilżanie i zlepianie w kęsy rozdrobnionego pokarmu oraz zabijanie bakterii Wątroba Jest najważniejszym naszym gruczołem.Funkcją wątroby jest: - wytwarzanie żółci - magazynowanie i przemiana tłuszczów,białek,witamin i węglowodanów -odtruwanie organizmu,unieszkodliwianie toksyn - wytwarzanie składnikiem osocza -regulacja objętości krwi w układzie krążenia Trzustka Położona jest za żołądkiem.Funkcje to wytwarzanie soku trzustkowego, produkcja hormonów: insuliny i glukagonu,regulujących przemianę węglowodanów. Zasady zdrowego odżywiania; -właściwe zestawienie posiłków pod względem ilości,jakości i porcji składników odżywczych -regularne posiłki o stałych porach -ograniczenie słodyczy -ograniczenie spożywania tłuszczów zwierzęcych -zwiększenie w jadłospisie ilości świeżych owoców i warzyw,pełnoziarnistego pieczywa razowego,kasz i roślin strączkowych

Dodaj swoją odpowiedź