Produkcja insuliny?

Produkcja insuliny?
Odpowiedź

Insulina wytwarzana jest przez komórki B (komórki beta) wysp trzustki. W ciągu 24h komórki B wytwarzają około 2mg insuliny. Peptyd zawierający białko sygnalizujące (preproinsulina) produkowany jest przez szorstką siateczkę śródplazmatyczną. Do aparatu Golgiego ten peptyd dociera już z odłączonym białkiem sygnalizującym (proinsulina). Proteazy odcinając od proinsuliny peptyd C tworząc insulinę, która jako kompleks z cynkiem umieszczana jest w pęcherzykach wydzielniczych. Wzrost stężenia glukozy we krwi powoduje zwiększoną aktywność komórek B wysp trzustki.

Dodaj swoją odpowiedź
Biologia

Spośród podanych przykładów przyporządkuj je do:   Produkcja insuliny przy użyciu bakterii. Kiszenie kapusty i ogórków. Produkcja tworzyw biodegradowalnych. Produkcja piwa. Biotechnologia nowoczesna - Biotechnologia tradycyjna - 

Spośród podanych przykładów przyporządkuj je do:   Produkcja insuliny przy użyciu bakterii. Kiszenie kapusty i ogórków. Produkcja tworzyw biodegradowalnych. Produkcja piwa. Biotechnologia nowoczesna - Biotechnologia tradycyjna - ...

Biologia

Jak przebiega produkcja insuliny? W jakim celu się ją stosuje? Najczęściej uprawiane roślinne GMO?

Jak przebiega produkcja insuliny? W jakim celu się ją stosuje? Najczęściej uprawiane roślinne GMO?...

Biologia

produkcja insuliny

produkcja insuliny...

Biologia

Prosze o pomoc ! Mam do przyporzadkowania przyklady zastosowania biotechnologii nowoczesnej i tradycyjnej 1. Produkcja insuliny przy uzyciu bakterii, 2. Kiszenie kapusty i ogórkow, 3. Produkcja tworzyw biodegradowalnych, 4. Produkcja piwa Daję NAJ !

Prosze o pomoc ! Mam do przyporzadkowania przyklady zastosowania biotechnologii nowoczesnej i tradycyjnej 1. Produkcja insuliny przy uzyciu bakterii, 2. Kiszenie kapusty i ogórkow, 3. Produkcja tworzyw biodegradowalnych, 4. Produkcja piwa Daję NA...

Chemia

Utwardzanie tłuszczów i produkcja margaryn

Tłuszcze są jednym z najpopularniejszych związków na świecie i jednym z podstawowych składników spożywczych. Są estrami gliceryny i kwasów karboksylowych. Ponieważ cząsteczka gliceryny ma trzy grupy hydroksylowe w cząsteczce jej estru p...