doświadczenie: Czy woda po ogórkach konserwowych ma wpływ na rozwój fasoli? Potrzebne materiały : dwa talerze, liglina lub wata Próba kontrolna : Przebieg doświadczenia : Wnioski :

doświadczenie: Czy woda po ogórkach konserwowych ma wpływ na rozwój fasoli? Potrzebne materiały : dwa talerze, liglina lub wata Próba kontrolna : Przebieg doświadczenia : Wnioski :
Odpowiedź

Próba kontrolna - talerz wody z ligniną a na niej fasola. Przebieg doświadczenia: Do pierwszego talerza wlewamy wodę, a do drugiego wodę po ogórkach konserwowych (niewielkie ilości). Następnie na talerze kładziemy ligninę i umieszczamy na każdym z talerzy ziarnka fasoli. Obserwacje i wnioski: Po pewnym czasie fasola na pierwszym talerzu (ze zwykłą wodą) wykiełkowała, natomiast fasola z talerza z wodą po ogórkach nie wykiełkowała. Stało się tak, ponieważ woda po ogórkach konserwowych zawiera w sobie ocet, czyli kwas, który źle wpływa na rozwój roślin.

Dodaj swoją odpowiedź