przedstaw zmiany jakie wprowadza człowiek w środowisku które umożliwiają wytworzenie i sprzedaż masła i chleba

przedstaw zmiany jakie wprowadza człowiek w środowisku które umożliwiają wytworzenie i sprzedaż masła i chleba
Odpowiedź

Chleb: Spulchnia zimę aby przygotować pole pod uprawę, psuje siedliska roślin i zwierząt mieszkających na tym polu, Używając ciągnika rolniczego czy kombajnu złożowego wydala spaliny -zanieczyszcza powietrze. Hałas emitowany przez ten ciągnik rolniczy czy kombajn budzi niepokój wśród zwierząt. Stosuje sztuczny nawóz, oprysk i zanieczyszcza glebę oraz wody gruntowe. Czasem niektórzy rolnicy palą słomę powodując znaczne zadymienie okolicy, również niepokój zwierząt, czasem też niszczenie siedlisk roślin które znajdują się w pobliżu.  Następnie transportuje ziarno do młyna, mąkę do piekarni, chleb do sklepów - spaliny.   Używanie do produkcji w zakładach wody powoduje zmniejszenie jej zasobów. Masło: W celu pozyskania słomy która służy za ściółkę dla takich zwierząt jak krowy człowiek wykonuje takie same kroki jak przy produkcji chleba wykorzystując jedynie słomę, która staje się odpadem. Taka rozkładająca słoma mogła  wzbogacić glebę ale też mogła stać się przyczyna pojawienia się chorobotwórczych pleśni i grzybów więc ma to swoje plusy i minusy. Dodatkowo człowiek musi też pozyskać dla zwierząt paszę taką jak kukurydza, buraki pastewne. Musi też regularnie kosić łąki aby pozyskać siano - niszcząc miejsca lęgu ptaków, schronienie dla drobnych zwierząt, zaburzając cykle życiowe roślin ale dzięki temu zapobiega zarastaniu łąk i tworzeniu się nieużytków. Również do pozyskania siana wykorzystuje maszyny rolnicze obsługiwane przez ciągnik rolniczy wydalający spaliny.  Pozyskując mleko korzysta z dojarek zasilanych energią elektryczną. Mleko odwożone jest do mleczarni, z których do rzek wypuszczane są niebyt oczyszczone ścieki poprodukcyjne będące przyczyną masowego śniecią ryb. Takie same skutki przynosi wypuszczanie gnojówki przez rolników do rzek. Na końcu zostaje papier w który zostało zapakowane masło, który trzeba zutylizować żeby nie doprowadził do zanieczyszczenia gleb i wód oraz powietrza. Krowy jako masowy chów wydalają też bardzo duże ilości dwutlenku węgla do powietrza, zaburzają naturalny ekosystem łąki.

Dodaj swoją odpowiedź