ciasto:1/5 kostki do pieczenia Kasia (50 g)2 i 1/3 szklanki mąki (400 g)2/5 szklanki cukru (100 g)1/2 szklanki mleka (125 ml)2 duże jajka20 g drożdży świeżychszczypta soli1 jajko do posmarowaniakruszonka:1/10 kostki do pieczenia Kasia (25 g)2 łyżki mąki (30 g)2 łyżki cukru (30 g) Przygotuj rozczyn: W miseczce pokrusz drożdże, dodaj po łyżce cukru i mąki i tyle letniego mleka by rozczyn miał gęstość śmietany. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.2Do miski przesiej resztę mąki, dodaj cukier, jajka i sól. Wlej rozczyn i resztę mleka. Wszystko wymieszaj mieszadłami miksera. Pod koniec mieszania dodaj rozpuszczoną i przestudzoną Kasię i jeszcze raz wymieszaj.3Ciasto przełóż na oprószony mąką stół i zagniataj aż zacznie odchodzić od rąk. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.4Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieć i nadaj mu odpowiednią formę (babkę, warkocz, bułeczkę). Ułóż w wyłożonej papierem do pieczenia formie i odstaw do ponownego wyrośnięcia.5Wszystkie składniki na kruszonkę włóż do miski i zagnieć w palcach na kruszonkę.6Wyrośnięte ciasto posmaruj jajkiem wymieszanym z łyżką wody i posyp kruszonką. Wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piecz 30 - 40 minut. Po upieczeniu sprawdź patyczkiem czy ciasto jest suche.
Witam poproszę przepisy na ciasto drożdżowe metodą jednofazową
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź