Przekrój jabłko na pół. Obydwie części zostaw na talerzyku , ale jedną z nich skrop sokiem z cytryny. Przyjrzyj się częściom jabłka po 30 minutach. Zapisz swoje spostrzeżenia.

Przekrój jabłko na pół. Obydwie części zostaw na talerzyku , ale jedną z nich skrop sokiem z cytryny. Przyjrzyj się częściom jabłka po 30 minutach. Zapisz swoje spostrzeżenia.
Odpowiedź

jabłko nie skropione ciemnieje bo wydziela sie enzym o nazwie oksydaza polifenolowa a skropione cytryną nie kwasy spowalniają lub zatrzymują reakcję. Dlatego w kwaśnych owocach, których pH jest mniejsze niż 5, jak pomarańcze czy cytryny, brązowienie nie następuje. W ten sposób, gdy skropi się świeżo pokrojony owoc sokiem cytrynowym, kwasem octowym lub innym kwasem, zabezpieczymy go przed zmianą barwy. Na brązowienie są szczególnie podatne miękkie owoce niekwaśne o pH pomiędzy 5 i 7.

Dodaj swoją odpowiedź