Większość gatunków żyje w morzu – zwykle charakteryzuje je bogactwo barw i kształtów, nie brak też słodkowodnych, ziemnowodnych i lądowych – wymagają zwykle dużej wilgotności środowiska. Wielkość osobników waha się od poniżej 1 mm do kilkudziesięciu centymetrów Wodne gatunki konsumują głównie drobne glony, zeskrobując je tarką z podwodnych skał, lub też liście wodnych roślin naczyniowych oraz rozkładające się szczątki roślinne. Lądowe ślimaki roślinożerne podobnie: zjadają zarówno rośliny żywe, jak też martwe. Wiele ślimaków roślinożernych nie gardzi również pokarmem mięsnym, atakując inne ślimaki. Ulubionym pokarmem licznych gatunków, szczególnie spośród ślimaków nagich, są grzyby i to zarówno jadalne, jak i trujące dla innych organizmów.
Proszę o proste informacje o ślimakach: miejsce występowania i sposób odżywiania się.
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź