Wytłumacz dlaczego przygotowując sprawie z marchwi należy po utarciu skropić ja oliwa lub olejem jadalnym. Zidentyfikuj na podstawie objawów jakiej witaminy jest zbyt mało w organizmie człowieka który: a)szybko się męczy, ma bolesne skurczę mięśni zwła

Wytłumacz dlaczego przygotowując sprawie z marchwi należy po utarciu skropić ja oliwa lub olejem jadalnym. Zidentyfikuj na podstawie objawów jakiej witaminy jest zbyt mało w organizmie człowieka który: a)szybko się męczy, ma bolesne skurczę mięśni zwłaszcza podudzia b)zauważył że coraz gorzej widzi, gdy zapada zmierzch c)często się przeziębia a podczas mycia zębów krwawią mu dziąsła d) co raz częściej ma krwotoku z nosa drobne e skaleczenia długo krwawią
Odpowiedź

Należy skropić ją oliwą bądź czymś tłustym, by polepszyć wchłanialność witamin :) a) witamina C b) witamina A c) witamina C d) witamina K

Witaj;) zadanie 1: Ponieważ zawarta w marchwi witamina A, jest rozpuszczalna w tłuszczach, polanie ją tłuszczem spowoduje zatrzymanie w tłuszczu tej witaminy, a po zjedzeniu lepsze wchłanianie. zadanie 2: a)szybko się męczy, ma bolesne skurczę mięśni zwłaszcza podudzia = witaminy z grupy B b)zauważył że coraz gorzej widzi, gdy zapada zmierzch = A c)często się przeziębia a podczas mycia zębów krwawią mu dziąsła = C d) co raz częściej ma krwotoku z nosa drobne e skaleczenia długo krwawią = K

Dodaj swoją odpowiedź