Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A D E K A - jej bogatym źródłem są jaja, przetwory mleczne, wątroba i tran. Niedobór tej witaminy powoduje rogowacenie i łuszczenie sie nabłonków, zahamowanie wzrostu a nawet kurzą ślepotę. D - bogatym źródłem witaminy D są produkty będące bogatym źródłem witaminy A. Jej niedobór powoduje u dzieci krzywicę a u osób dorosłych osteoporozę. E - bogatym źródłem są orzechy, kiełki zbóż, jaja, tran i oleje roślinne. Jej niedobór powoduje zwiększoną podatność niektórych komórek i tkanek na działanie czynników rakotwórczych oraz osłabienie i zanik mięśni. K - jej bogatym źródłem są warzywa liściaste, wątroba. Niedobór witaminy K powoduje skłonność do krwawienia z nosa, dziąseł, jelit. Witaminy rozpuszczalne w wodzie: B6 C B6 - jej bogatym źródłem są drożdże, fasola, orzechy, wątroba. Jej niedobór powoduje zaburzenia czynności układu nerwowego np. depresje, drgawki. C - jej bogatym źródłem są świeże warzywa i owoce oraz kiszonki. Niedobór tej witaminy powoduje osłabienie, bóle głowy oraz podatność na choroby zakaźne. Proszę. Przepraszam ze tak długo ale pisałam z telefonu. Powodzenia !
wymień podstawowe witaminy i je opisz i napisz co powoduje ich niedobór
.
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź