Tradycyjna kuchnia rodem z Księstwa Monako, to mieszanka wpływów kuchni francuskiej z daniami charakterystycznymi dla północnej części basenu Morza Śródziemnego. Narodowe specjały, uważane w Monako za miejscowe przysmaki, to dania, nazywają się dość egzotycznie: barbagiuan, socca, fougasse, tian, pissaladiere i stocafi. Niejednemu kucharzowi w Polsce nazwy te mogłyby sprawić wiele problemów. Barbagiuan, to rodzaj pierożków, charakterystyczny dla tego regionu. Nadziewa się je botwiną i parmezanem, po czym smaży w panierce. Socca, to dawna spuścizna po genueńskich władcach Monako. jest to bowiem rodzaj naleśnika, wykonanego z mąki z ciecierzycy, przypomina nieco toskańską cecinę. Fougasse, to z kolei francuski rodzaj chleba, typowy dla Prowansji, ale spotykany również w innych zakątkach Europy Zachodniej. Tian, to rodzaj risotto z warzywami, zaś pissaladiere, to cebulowa tarta. Na koniec zostaje nam jeszcze stocafi, typowe tylko dla Monako danie, przygotowane z suszonego dorsza, w sosie pomidorowym z dużą ilością czosnku, ziół i czarnych oliwek.
OPISZ KUCHNIE MONAKO I PARE ZABYTKÓW Z MONAKO
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź