Witamina B₁ Występowanie:otręby,pieczywo pełnoziarniste,rośliny strączkowe(groch, fasola),mleko,żółtka jaj,drożdże,mięso wieprzowe,podroby(wątroba,serce), ryby,owoce,warzywa,orzechy,słonecznik Objawy niedoboru: - zaburzenia czynności centralnego układu nerwowego:zmęczenie, osłabienie,zaburzenia pamięci,koncentracji - zaburzenia pracy serca:przyśpieszona akcja serca,obrzęki kończyn górnych i dolnych - zaburzenia trawienia (utrata łaknienia,nudności,wymioty) - skurcze i bóle mięśni - zapalenie nerwów ,uszkodzenie mięśni (choroba beri-beri) Witamina B₆ Występowanie:groch,fasola,ryby,mięso,wątroba,ziemniaki,papryka czerwona,szpinak,orzechy włoskie,banany Objawy niedoboru: - obniżenie nastroju - bezsenność,depresja,zmęczenie - zwiększona podatność na infekcje - anemia - stany zapalne skóry - kamica nerkowa
Opisz witamine B1 oraz B6. (źródło występowania i objawy niedoboru)
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź