1. Białka -budowa -tworzenie (biosynteza białka) -właściwości -znaczenie biologiczne. 2. Cukry - podział -budowa -tworzenie (fotosynteza) -właściwości -znaczenie biologiczne. Nie wiesz, to się za to nie zabieraj.

1. Białka -budowa -tworzenie (biosynteza białka) -właściwości -znaczenie biologiczne. 2. Cukry - podział -budowa -tworzenie (fotosynteza) -właściwości -znaczenie biologiczne. Nie wiesz, to się za to nie zabieraj.
Odpowiedź

CUKRY (SACHARYDY): Proste (monosacharydy)wzór ogólny C6H12O6: glukoza- cukier gronowy, podstawowe źródło energii. Ma właściwości redukcyjnr. Otrzymywana w reakcji fotosyntezy. Fruktoza- cukier zawartu w owocach i miodzie. Ryboza- cukier zawarty w RNA Galaktoza- cukier wytwarzany przez zwierzeta. Dwucukry (disacharydy) wzór ogólny C12H22O11 Sacharoza- cukier trzcinowy i buraczany Maltoza- cukier zawarty w ziarnach zbóż. Laktoza- cukier zawarty w mleku. Wielocukry (polisacharydy) wzor ogólny C6H10O5 Skrobia- ziemniaki, banany. Wytwarzana przez rośliny poprzez polimeryzacje glukozy. Rozpuszczona w goracej wodzie daje skleik skrobiowy (krochmal). Celuloza (błonnik)- drewno, bawełna, otręby. Ludzki organizm jej nie trawi. Poprawia perystaltyke jelit. Wiaze niektore toksyczne substancje nie pozwalajac dostac im sie do krwi. Glikoken- materiał zapasowy, drożdże. Chityna- buduje pancerze skorupiaków.

Dodaj swoją odpowiedź