Omów problemy żywnościowe świata rejony produkcji środków żywności a główne skupiska ludności na świecie.
Problemy żywnościowe
Badaniem stanu wyżywienia ludności świata, problemami żywnościowymi zajmują się: FAO - Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa. Z danych FAO wynika, że wyżywienie poszczególnych obszarów świata nie jest zadowalający. Poziom zaspokajania potrzeb żywnościowych jest bardzo zrożnicowany pod wzgl. jakościowym i ilościowym. W krajach wosokorozwiniętych dzienna porcja wyżywienia przekracza 3000 kcal, a w niektórych biednych nie sięga nawet 2500 kcal (norma wynosi 2700 kcal). Ważne jest spożywanie białka zwierzęcego (norma ok 70g), kraje Afryki, Azji, Ameryki Płd nie osiągają dolnej normy białka zwierzęcego.
Główne skupiska ludności na świecie
Obszar stale zamieszkany przez człowieka stanowi 91% wszystkich lądów. Zasiedlenie jest nierównomierne. Ludność najczęściej osiedlała się na terenach sąsiadującymi z morzami, zamieszkuje je 52% ludności. Ważne jest też rozmieszczenie surowców (przemysł), gleby, transport.
Największym skupiskiem ludności są Chiny. W Azji 117 osób/ km2, Europa 103 osoby/ km2, Singapur 4547, Monako 15789.