Witaj;) zadanie 1: Rozpuszczalność oznacza ile substancji jest w stanie się rozpuścić w 100°C w danej temperaturze, tworząc roztwór nasycony. a) z tego co widzę na tym wykresie nie ma podanej rozpuszczalności cukru;) ale można to zdobyć z innych źródeł: -30°C=220g/100g wody -80°C=340g/100g wody b) 230/g/100g wody to temperatura 35°C 400g/100g wody to temperatura 100°C c) -rozpuszczalność cukru w temp 70°C to 330g/100g wody czyli możemy ułożyć proporcję: w 100g wody----->330g cukru a w 25g wody---->x(g) cukru x=25*330/100=82,5g cukru -rozpuszczalność cukru w 35°C to 230g/100g wody mamy 300g wody, czyli możemy rozpuścić 3*230=690g cukru. e)Rozpuszczalność cukru w 30°C wynosi 220g/100g wody. możemy obliczyć to z proporcji: 220g cukru------>100g wody 60g cukru----->x (g) wody x=60*100/220=27,27g wody. zadanie 2: 20g azotanu(V) sodu, NaNO₃, z tabeli odczytujemy, że rozpuszczalność wynosi: 95g/100g wody. 95g azotanu----->100g wody 20g azotanu------>x(g) wody x=20*100/95=21g wody zadanie 3: Rozpuszczalność CuSO₄ w 50*C wynosi około 35g/100g wody. Więc po rozpuszczeniu otrzymamy masę roztworu: 100+35=135g roztworu nasyconego. I możemy znowu przez proporcję: roztwór nasycony 135g zawiera w sobie----->35g CuSO₄ więc w 500g nasyconego będzie----->x(g) CuSO₄ x=500*35/135=129,63g CuSO₄
1. a) 30 stopni C=220g/100g H2O 80 stopni C=340g/100g H2O b)230g/100g H2O- temperatura 35 stopni C 400g/100g H2O- temperatura 100 stopni C c) 330g---100g H2O xg---25g H2O x=82,5g 230g---100g H2O xg---300g H2O x=690g e) 220g---100g H2O 60g---xg H2O x=27,27g 2. 95g---100g H2O 20g---xg H2O x=21,05g 3. 35g---135g xg---500g x=129,63g