1. Co to są porosty i jaką mają funkcję. 2. Budowa grzyba. 3. Znaczenie grzybów. 4. Budowa paproci. 5. Rola torfowców. 6. Dwa chronione gatunki paproci w Polsce. Proszę żeby nic nei było przepisywane z wikipedi :p

1. Co to są porosty i jaką mają funkcję. 2. Budowa grzyba. 3. Znaczenie grzybów. 4. Budowa paproci. 5. Rola torfowców. 6. Dwa chronione gatunki paproci w Polsce. Proszę żeby nic nei było przepisywane z wikipedi :p
Odpowiedź

1.Porosty są zbudowane z grzybów i glonów. Porosy tworzą plechy. (skorupiasta,listkowata,krzaczkowata,nitkowata) Plecha składa się z  : -warstwy korowy górnej - komórki glona -strzępki grzypa - warstwy korowej dolnej Porosty odpowiadają za : - wietrzenie skał -przyspieszanie procesu wiązania piaszczystego podłoża - czynnik glebotwórczy -składnik ekosystemów tundrowych -regulator mikroklimatu  2.Grzyby zbudowane są z licznych nitkowatych tworów, które zwane są strzępkami. Strzępki są ze sobą mniej lub bardziej związane i tworzą ciało wegetatywne grzybów, zwane grzybnią. Strzępki grzybni rozrastają się w głąb podłoża lub rosną na jego powierzchni. Grzybnia może okresowo wykształcać różne struktury, np.: u pleśniaka białego niektóre strzępki wzrastają pionowo w górę, a na ich zakończeniach tworzą się kuliste główki. Są to zarodnie, w których w wyniku licznych podziałów mitotycznych wytwarzane są zarodniki. u grzybów kapeluszowych, np. u borowika, pieczarki, rydza, grzybnia wytwarza owocniki, które zbudowane są z bardzo silnie zbitych strzępek. Zbity układ strzępek nazywa się plektenchymą (tkanką rzekomą). Owocnik ma kształt kapelusza, który umocowany jest na trzonku przytwierdzającym go do podłoża. Wewnątrz owocników zachodzi produkcja zarodników 3.Korzystne: -spożywane są przez człowieka ze względu na walory smakowe i zapachowe, -wykorzystywane są do wypieku pieczywa, produkcji kefiru , serów pleśniowych , alkoholu , kwasu szczawiowego i cytrynowego, -wykorzystywane są w produkcji antybiotyków , -porosty stanowią wskaźniki zanieczyszczenia powietrza, niektóre stosowane są jako zioła Niekorzystne: -wywołują choroby roślin uprawnych oraz ludzi i zwierząt , -mogą być przyczyną zatruć , -powodują pleśnienie i gnicie produktów spożywczych oraz materiałów przemysłowych. 4.korzeń, klącze, liście. 5.Pełnią ważną funkcję w przyrodzie.formują torfowiska wysokie, szybko rosną tworząć pokłady torfu(ma on duże znaczenie gospodarcze), Pełnią ważną funkcję w regulacji bilansu wodnego wielu zbiorowisk, szczególnie leśnych, chronią glebę przed wysłuszaniem, a podczas deszczów pochłaniają wodę i magazynuje ją. Dostarczają pożywienia wielu zwierzętom, zwłaszcza ptakom i ssakom. 6.- salwinia pływająca, - pióropusznik strusi, Myśle że pomogłam ;D

Dodaj swoją odpowiedź