Zastawa stołowa towarzyszy nam na co dzień, jak i przy specjalnych okazjach. Oczywiście zazwyczaj w domu posiadamy kilka zestawów talerzy, oraz jedną pełną zastawę. W pewnych przypadkach nasuwa się pytanie jak ułożona jest zastawa na stole? Na środku oczywiście powinien znajdować się talerz n danie główne, a po jego prawej kolejno ułożone nóż do dania głównego, nóż do ryb a następnie łyżka do zupy. Po lewej powinny być kolejno ustawione widelec do ryb, widelec do dania głównego i widelec do sałatki. Widelec do ryb jest łatwy w rozpoznaniu ponieważ posiada trzy szerokie zęby, natomiast nóż do ryb ma małe zakrzywienie na końcu. Dalej po lewej ustawia się talerz na pieczywo, oraz masło i nożyk do masła. W lewym górnym rogu od talerze na danie główne umieszczony jest talerzyk na sałatkę. Ponad talerzem kolejno ustawia się widelczyk deserowy, który posiada cztery szerokie ząbki, następnie nóż do sera i łyżeczkę do herbaty. W prawym górnym rogu od talerza znajdują się kieliszki do win, pierwszy jest ten do białego, a następny ten do czerwonego. Serwetkę zazwyczaj umieszcza się na talerzy, później goście przenoszą ją na kolana. Ustawienie zastawy stołowej nie jest więc trudną czynnością, wymaga tylko trochę praktyki. Czasami z różnych względów decyduje się na małe zmiany. Jednak ogólnie rzecz biorąc zastawa stołowa powinna wyglądać schludnie i czysto, wtedy błędu pozostaną w tyle. Liczę o naj
ulozenie naczyn i zastway stolowej
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź