Klasa pierwsza - woda bardzo dobrej jakości, brak oddziaływania antropogenicznego na jej parametry, po uzdatnieniu nadaje się do spożycia. Klasa druga - woda dobrej jakości, parametry wskazują na niewielki wpływ oddziaływania antropogenicznego, po odpowiednim uzdatnieniu nadaje się do spożycia. Klasa trzecia - jakość zadowalająca, nadaje się do spożycia po odpowiednim uzdatnieniu oraz zaopatrywania zakładów przemysłowych, parametry wskazują na umiarkowany wpływ czynników antropogenicznych. Klasa czwarta - jakość niezadowalająca, mogą służyć do zaopatrywania w wodę pitną po odpowiednim uzdatnieniu, wskaźniki biologiczne wykazują zmiany jakościowe i ilościowe w populacjach. Klasa piąta - wody złej jakości, nie nadaje się do zaopatrywania ludności w wodę pitną, wskutek działań antropogenicznych, parametry biologiczne wykazują zanik występowania populacji biologicznych. Na podstawie: Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 11 lutego 2004 r. w sprawie klasyfikacji dla prezentowania stanu wód powierzchniowych i podziemnych, sposobu prowadzenia monitoringu oraz sposobu interpretacji wyników i prezentacji stanu tych wód: Dz. U. z 2004 r. Nr 32, poz. 284
Wymień i opisz obowiązujące obecnie w Polsce klasy czystości wód.
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź