A-Uczestniczy w procesie widzenia-pełne mleko, ser,żółtko jaj, masło,tran, wątroba,warzywa i owocebogate w karoteny(marchew, pomidory,papryka, dynia,brokuły) B---------------------------------------- C-Jest przeciwutleniaczem-zielone warzywa liściaste, natka pietruszki, kapusta(zwłaszcza kiszona),pomidory, papryka,cytrusy, kiwi, czarna porzeczka, czarny bez, dzika róża,truskawki D-Jest związkiem wyjściowym w syntezie kalcytriolu –hormonu wzmagającego wchłanianie jonów-pełne mleko, żółtko jaj, masło,margaryna, oleje roślinne, tłuszcze zwierzęce, wątroba,grzyby, drożdże E-Warunkuje prawidłową strukturę i ochrania błony biologiczne-mleko, jaja, masło,oleje roślinne(słonecznikowy,sojowy), kiełkipszenicy, pieczywo razowe, orzechy,migdały, zielonewarzywa liściaste(np. sałata)
opiszcie mi witaminy A , B , C , D, E (Krótko i podajcie też w jakich owocach ,warzywach itp. ta witamina występuje :D)
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź